Eco-Perma Goodie-lijst Crowdfunding

Crowdfunding werkt zo:

Je legt een bedrag in dat aan mijn doel, de Cultural Emergence Leadership Training, wordt besteed. Je krijgt daar een wederdienst voor terug, als je wilt. Je kan kiezen uit de volgende bedragen/wederdiensten:

120 euro: Cultural Emergence Basiscursus. Dit bedrag bestaat uit 65 euro die naar mijn opleiding gaat, 55 gaat naar ecodorp Ppauw en de warme maaltijden. Dit laatste bedrag kan je ook  later betalen.

Voor  40 euro: Nachtje logeren in het bos, in een caravan, boomhut, tipi op een oude heilige heuvel. Voor 15 euro extra krijg je er een warme lokaal-biologische maaltijd bij (en misschien wel pannenkoeken!)

Voor 65 euro: Wilde kruiden wandeling en bereiden maaltijd daarvan voor max 3 personen, daarna 20 pp bijbetalen.

85 Euro: Introductie in Permacultuur, 1 daagse workshop, voor max. 3 personen, daarna 35 pp bijbetalen.

65 euro: Empathische luistersessie; wandelen in de natuur of huisbezoek binnen 15 km. van Wageningen om eens je hart te luchten, je levensverhaal eens te vertellen etc. Weinig advies, vooral teruggeven van wat er gezegd wordt.

250 euro: Tuinontwerp op basis van Permacultuur. Tuinen tot 80m2, bezoek en intake binnen 15 km van Wageningen, daarbuiten/ grotere tuinen meerprijs op aanvraag.

Deelnemen aan de crowdfunding actie? Meer info, vragen?

frodia@humisme.nl

 

De Bekommertuin

Op een prachtige rustige locatie in de Betuwe werkte Frodia aan het onderhoud en het herontwerp van Permacultuur tuin “de Bekommertuin”.

Voorheen een varkensboerderij en daardoor flink overbemest geraakt. Door jarenlang afvoeren van nutriënten via plantmateriaal is de bodem nu meer in balans geraakt. Fruit en notenbomen en bessenstruiken geplant en een moestuin met kas zijn aangelegd.

Nu was het tijd voor een nieuwe ontwerpslag: de tuin moet arbeidsextensiever en productiever worden. Plannen voor paddenstoelen kweek, herontwerp en een educatiecentrum zijn in de maak.

Dit is het ontwerp waar Frodia, in samenwerking met Jonatan de Vrieze, op uitkwam.

Permacultuurontwerp Bekommertuin
Permacultuurontwerp Bekommertuin

Ecodorp Ppauw

Een stap verder gaan in Permacultuur is het ontwerpen en creëren van een cultuur. Op een voormalig ziekenhuisterrein heeft een groep jonge eco- actievelingen de zoektocht naar de culturele rafelrand gestaakt en ze zijn neergestreken. Na een jaar van intensief bouwen en samenwerken zijn de faciliteiten die het mogelijk maken om off-grid, ecologisch te leven met een groep gerealiseerd en is Ppauw klaar groepen (bijv. schoolklassen, events gerelateerd aan duurzaamheid) te ontvangen. Meerdere basisscholen en het middelbaar onderwijs maken gebruik van de natuur en milieu-educatie die Ppauw biedt.

Elementen van het ecodorp:

Binnen en buitenruimte, te gebruiken door de Wageningse gemeenschap.

Zonne-energie en Fietsgenerators (huurbaar voor eventementen evt. in combinatie met de “Green Stage” en Zonnebioscoop, zie GroenInnovaties)

Mobiele woonruimtes voor zo’n 10 personen. Logeerplekken voor vrijwilligers.

Moestuinen, eetbaar bos en polytunnel kas, verschillende compostsystemen.

Compost-toilet en grijswater reiniging door rietbed.

Educatieve tuin de Beken

Eetbare wilde kruiden cirkel

In 2012 heeft Heeltsje een educatieve eetbare tuin ontworpen en aangelegd bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer “de Beken” in Renkum. De aanleg ging in samenwerking met 6 vrijwilligers, die de tuin erna gingen onderhouden. De tuin is opgebouwd uit cirkels, met een eetbare wilde kruiden-, een medicinale kruiden-, een bijen- en een bessencirkel.

De eetbare wilde kruiden kunnen goed verwerkt worden in verse en droge theemengsels, pesto’s salades, en als kruiderij. Sommige wilde kruiden, zoals Grote Klis , aardkastanje en zilverschoon hebben eetbare wortels, die vroeger als zetmeelbron in de winter werden gegeten.

ontwerp
Onderdeel van het ontwerp

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de helling van het landgoed, de zon- en schaduwplekken, de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en andere doelgroepen, de gewenste beleving, de bestaande structuren (zoals een oude hoogstam boomgaard), en de verschillende functies van de tuin, die door de vrijwilligers benut zouden gaan worden.

Detail bijencirkel

Voor het bestuiven van o.a. fruitbomen zijn bijen onmisbaar. daarom is er een bijencirkel ontworpen, met een beplanting die afwisselend bloeit. Zo kunnen wilde en honingbijen het hele jaar nectar en pollen verzamelen en worden daardoor aangetrokken tot deze tuin.

Jonge bessencirkel loopt speels over in de boomgaard

De bessencirkel die doorloopt in de boomgaard heeft meerdere nuttige functies, zo houdt hij wantsen bij de fruitbomen weg.

De tuin is nu helaas omgebouwd voor een andere functie, die ook wel weer heel leuk is: moestuin voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze tuin is daardoor niet meer te bezoeken.

Lees ook: artikel Wageninger

Bostuin Pomonal

Sinds 2010 ben ik verbonden aan de Bostuin Pomonal werkgroep in Wageningen. Pomonal is de godin van de boomgaarden en moestuinen, dus die nodigen we graag uit in de Bostuin. Vroeger stond er een sap- en conservenfabriek op deze plek, met uitgestrekte boomgaarden. Veel fruitbomen hebben plaats moeten maken voor nieuwbouw (flats), maar 1 hectare is behouden gebleven door opstand van de buurtbewoners.
In 2011 hebben we samen met de buurt de verwaarloosde boomgaard hersteld en aangevuld. In 2012 heb ik een Permacultuur gedeelte ontworpen en aangelegd in de Bostuin.

welkom in de bostuin
Welkom in de Eetbare Bostuin Pomonal

Hier groeien nu veel kruiden en kleinfruit. De oogst wordt verdeeld onder een ieder die interesse heeft. Het is altijd mogelijk om deze prachtige tuin te bezoeken, en wij geven graag een rondleiding met meer uitleg over de planten en het ontwerp. Voor meer info zie Bostuin Pomonal, voor een rondleiding: neem contact op bostuinpomonal@gmail.com

Je kunt zelf ervaring opdoen met Permacultuur en bostuin technieken door mee te doen met een werkdag. Elke derde zondag van de maand, van 13.00 tot 16.00 uur. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd in de Bostuin. Kijk op facebook  voor aankondigingen en contact.