Permacultuur

Permacultuur is afgeleid van 2 woorden: permanent en cultuur. Het land wordt permanent in cultuur gebracht. En wordt samen met de participanten een systeem ontworpen en aangelegd met bomen, struiken en vooral vaste IMG_20140605_121558planten. Het is daarbij wel belangrijk dat de planten op de juiste plek geplant worden! Daarom gaat een groot deel van de tijd in observatie en ontwerp zitten. In het ontwerp wordt met alle natuurlijke invloeden (zonlicht, wind, water en bodem) rekening gehouden. Maar het gaat verder dan dat; er wordt rekening gehouden met de bestaande flora en fauna, er wordt ruimte gelaten voor ongerepte natuur. En de mens past ook in het systeem, die wordt niet gezien als een verstorend wezen, maar als integraal onderdeel. Zo kunnen o.a. regenwateropslag, een fijne zitplek, een compostsysteem en energie-opwekking ook tot de onderdelen van het ontwerp horen.

IMG_20150603_123046
Diverse planten groeien samen, zoals mensen, in een gemeenschap

In de tuin houdt Permacultuur in dat er niet herhaaldelijk geploegd of gespit wordt, dat de bodem bedekt wordt gehouden met mulch of bodembedekkers, dat we zuinig omgaan met (liefst regen-)water en de bodemvruchtbaarheid  proberen te verhogen. Ook brengen we organische vormen en rafelranden aan in het ontwerp, want rechte lijnen zie je maar weinig in de natuur. Planten en dieren gedijen goed in een zo natuurlijk mogelijke omgeving.
We gebruiken lokale en biologische/duurzame bronnen, zoals biologisch zaad, wilgentenen, gerecyclede bouwmaterialen en zetten graag een composthoop op in elke tuin.
Enthousiast geworden? Kom een van de Permacultuur tuinen bekijken in Wageningen of maak een afspraak.