Mulch

Mulch is een Engelse term voor de bodem bedekken met organisch materiaal.

Dit kan van alles zijn, afhankelijk van de functie-wensen,  bij planten: boombladeren, grasmaaisel, kruidachtig materiaal, afvalmateriaal van boerderijen, brouwerijen, voedselverwerkende bedrijven. In sommige Permacultuur tuinen wordt stro gebruikt, wij zijn daar niet zo van. Stro is een product met marktwaarde voor veehouders, vooral als het biologisch is. Het is vaak lokaal niet beschikbaar, of alleen van een kwaliteit die niet geschikt is. Veel stro wordt namelijk behandeld met fungi- en insecticiden. En dat past natuurlijk totaal niet in een Permacultuur systeem.

Wat dan wel? Alles wat lokaal, liefst gratis beschikbaar is, en zo divers mogelijk. Het materiaal moet een plantaardige oorsprong hebben en het liefst biologisch verbouwd zijn, zodat het door de bodemorganismen verteerd kan worden en opgenomen in de bodem.

Er wordt in het ontwerp vaak rekening gehouden met mulchbehoefte, bijvoorbeeld door een haagje smeerwortel of klaver aan te leggen om de moestuin heen. Maar andere (on)kruiden zoals brandnetel en ridderzuring zijn ook prima mulch materiaal.

En mest? mest is in onverteerde vorm niet geschikt om in grote hoeveelheden op het land te brengen. Denk maar aan de natuur, daar ligt ook nooit een veld vol mest. Een keutel hier en daar, dat verteert wel. Maar hier ligt ook het antwoord: laat mest eerst verteren. Voeg tot 10 % mest aan het composthoop toe, dat bevordert het proces. Varieer het liefst per jaar met het soort mest. Elk jaar dezelfde mest toevoegen aan je land zorgt op den duur voor een verstoord evenwicht en het uitspoelen van waardevolle mineralen.

Er wordt ook gemulchd met compost. Ik zou hier altijd nog een laagje onverteerde mulch bovenop leggen, omdat compost zo’n waardevol goedje is, vol van bodemleven dat, blootgesteld aan omgevingsinvloeden, toch ten dele gaat afsterven. Compost is weer voer voor een nieuwe pagina. Hier wil ik ook verwijzen naar de vele interessante artikelen te vinden op gevoelvoorhumus.nl.