Educatieve tuin de Beken

Eetbare wilde kruiden cirkel

In 2012 heeft Heeltsje een educatieve eetbare tuin ontworpen en aangelegd bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer “de Beken” in Renkum. De aanleg ging in samenwerking met 6 vrijwilligers, die de tuin erna gingen onderhouden. De tuin is opgebouwd uit cirkels, met een eetbare wilde kruiden-, een medicinale kruiden-, een bijen- en een bessencirkel.

De eetbare wilde kruiden kunnen goed verwerkt worden in verse en droge theemengsels, pesto’s salades, en als kruiderij. Sommige wilde kruiden, zoals Grote Klis , aardkastanje en zilverschoon hebben eetbare wortels, die vroeger als zetmeelbron in de winter werden gegeten.

ontwerp
Onderdeel van het ontwerp

Bij het ontwerp is rekening gehouden met de helling van het landgoed, de zon- en schaduwplekken, de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en andere doelgroepen, de gewenste beleving, de bestaande structuren (zoals een oude hoogstam boomgaard), en de verschillende functies van de tuin, die door de vrijwilligers benut zouden gaan worden.

Detail bijencirkel

Voor het bestuiven van o.a. fruitbomen zijn bijen onmisbaar. daarom is er een bijencirkel ontworpen, met een beplanting die afwisselend bloeit. Zo kunnen wilde en honingbijen het hele jaar nectar en pollen verzamelen en worden daardoor aangetrokken tot deze tuin.

Jonge bessencirkel loopt speels over in de boomgaard

De bessencirkel die doorloopt in de boomgaard heeft meerdere nuttige functies, zo houdt hij wantsen bij de fruitbomen weg.

De tuin is nu helaas omgebouwd voor een andere functie, die ook wel weer heel leuk is: moestuin voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze tuin is daardoor niet meer te bezoeken.

Lees ook: artikel Wageninger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *