Cultural Emergence- basiscursus

Ben je geïnteresseerd in:Gathering in Ierland- dit is de sfeer die we willen

Hoe je op ontspannen manier een evenement, project of gemeenschap organiseert?

Hoe je een cultuur van luisteren, acceptatie en respect voor elkaar en de natuur creëert?

Hoe je met behulp van ‘core routines’ en andere tools de sociale omgeving opbouwt/transformeert tot een verbonden geheel?

High Five
High Five

Doe dan mee met een van de basiscursussen Cultural Emergence, op Ecodorp Ppauw! De cursussen wordt gegeven door Heeltsje Graansma en kost 120 euro incl. overnachting, ontbijt en veganistisch avondeten en BTW.

Wil je op de hoogte blijven? Laat dan hier je e-mailadres achter:

* Verplicht veld

Visie

Cutural Emergence verwijst naar het ontstaan van nieuwe cultuur. Cultuur is een uiterst ruim en ontastbaar begrip waar we in de cursus verder mee bezig gaan. Emergence betekent ook: het ontstaan van iets nieuws door het samenvoegen van 2 of meer elementen die daarvoor gescheiden waren. keltischebomen1
De uitdagingen van deze tijd vragen om nieuwe gewoonten en gebruiken. Nieuwe manieren van moedig communiceren, verschillende groepen in de samenleving om zich te verbinden, over culturele verschillen heen te stappen en elkaar te ontmoeten. We kunnen onze persoonlijke, sociale, politieke patronen opnieuw uitvinden. Wij zijn de scheppers, wij kunnen ervoor zorgen dat er niet meer onnodig vervuild, vernietigd, vernederd en verspild wordt. Door met aandacht overvloed, dankbaarheid, zorg en verbinding te laten groeien in ons dagelijks leven, laten we een cultuur ontstaan die onze huidige problemen het hoofd biedt.

We hebben behoefte aan nieuwe verhalen, verhalen die ons vertellen hoe het wel kan. Verhalen gestoeld op de wijsheid van onze voorouders, gecombineerd met de inzichten waar we nu op komen. In de wetenschap, maar ook onder de gewone mensen zit heel veel vernuft, adaptatievermogen, creativiteit. Groepen die nu gescheiden zijn van elkaar kunnen samen de gemeenschap verder helpen. Kinderen, ouderen, gehandicapten, mensen met 9 to 5 jobs, werklozen, mantelzorgers, vluchtelingen enz. Allemaal zijn we aan het zoeken naar culturele ankers. Vast houden aan het oude vertrouwde? Zoeken naar nieuwe verhoudingen tussen groepen, tussen mens en natuur? Nieuwe concepten over bezit, beheer van bezit, verantwoordelijkheid, macht, legitimiteit. Alles is in ontwikkeling. Iedereen kan nieuwe verhalen vertellen en mee vormgeven aan cultuur.

Missie& achtergrond

Dit is wat we gaan doen tijdens de introductie-cursus Cultural Emergence op het prachtige ecodorp Ppauw, midden in de bossen van Wageningen. Heeltsje Graansma heeft de nieuwste inzichten, tools en routines vanuit de Cultural Emergence Leadership Training in de UK met zich meegenomen. Hierme geven we een nieuwe start aan ieders zoektocht om nieuwe cultuur vorm te geven.

Door de tools en core routines van Cultural Emergence in te zetten worden mensen gestimuleerd vanuit hun krachten, talenten, vaardigheden te handelen. Door het bewust scheppen van gunstige onstandigheden krijgen mensen ruimte om zich te verbinden en te bloeien, en zo ontstaat nieuwe cultuur. Het creëren van ruimte om prachtige nieuwe cultuur te laten ontstaan is wat je leert in de introductie- cursus Cultural Emergence.

Cultural Emergence is gebaseerd op 2 tradities:
Het 8 shields model van Jon Young, dat op zijn beurt weer rust op de tradities van vele natuur- of inheemse bevolkingen van over de hele wereld, waaronder de Apache in Midden Amerika. Een diepe connectie met en begrip van de natuur, de relaties tussen alle levende wezens en het voedsel, medicijnen, materialen en gevaren die zij opleveren voor mensen. Ook het bouwen van gemeenschap is een belangrijke poot van deze traditie. Meer info: 8shields.com/
Daarnaast Sociale Permacultuur; het ontwerpen van sociale en ecologische veerkrachtige systemen, gebaseerd op de ontwerpprincipes en de ethiek van de Permacultuur. Looby Macnamara schreef de boeken People and Permaculture en 7 ways to think differently, over de toepassing van Permacultuur principes op sociale systemen. Ook creëerde ze het Design Web als non-lineaire Permacultuur ontwerp tool. Looby heeft een website:  loobymacnamara.com en is o.a. verbonden met het Earthways platform. earthlogo2

Over de trainers

Heeltsje werkt sinds 7 jaar met permacultuur ethiek, ontwierp verschillende tuinen en begeleidde verschillende groepen in deze tuinen. Gaandeweg kwam ze er achter dat je in het werken met mensen je ook kan baseren op permacultuur. Het gaat haar dan vooral om het in waarde laten van iemands persoonlijke leerweg, in zijn of haar leven, en krachten en talenten te laten schitteren.
“Op ecodorp Ppauw hebben we bijna 3 jaar ervaring op het gebied van creëren van een eigen cultuur vanuit mensen die elkaar eigenlijk nog niet zo goed kennen. Dit heeft mij bepaalde inzichten gegeven die ik graag doorgeef aan diegenen die hun eigen community willen opzetten, of werken met mensen en dat graag in (verbinding met) de natuur manier willen doen.”

Wil je op de hoogte blijven? Laat dan hier je e-mailadres achter:

* Verplicht veld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *